Onder Topicus breekt voor Able nieuw tijdperk aan.

Alex Timmermans Director Marketing & Business Development

De overname van Able door Topicus is goed nieuws voor Able zelf en haar klanten. Het stelt Able in staat weer verder te groeien in de markt voor bancaire software voor beleggen en sparen.

Published at: Oktober 23, 2017

De overname van Able door Topicus is goed nieuws voor Able zelf en haar klanten. Het stelt Able in staat weer verder te groeien in de markt voor bancaire software voor beleggen en sparen.

In oktober 2006 kocht Binckbank Able. In de beginperiode daarna was er sprake van een succesvolle combinatie. Binckbank nam Alex Beleggersbank over, die immers ook werkte met EuroPort+ van Able en Able wist klanten als ING, Nationale Nederlanden en Aegon binnen te halen. In 2012 ontstond er consternatie toen besloten werd te stoppen met ‘on-premise’ dienstverlening. Er volgde een mislukte verkoop van Able. Klanten van Able lieten formeel weten de strategie van Binckbank mbt Able niet te kunnen volgen en vonden het geen geruststellende gedachte meer dat een concurrerende bank aandeelhouder was van haar belangrijke softwareleverancier. Daar stagneerde de ontwikkeling van Able.

Voor een nieuwe directie die begin 2015 gevormd werd, waren er in de ontstane situatie twee zaken van cruciaal belang. Het eerste was het onmiddellijk uitvoeren van een omvangrijke technische innovatieslag. Deze is uit middelen van Able zelf, van de aandeelhouder en van klanten inmiddels gerealiseerd. De software is in architectuur grondig vernieuwd, waarbij twee belangrijke speerpunten waren: modularisatie van de omvangrijke hoeveelheid functionaliteit en het toevoegen van een laag stateless webservices. Met betrekking tot het laatste punt loopt Able voorop ten opzichte van haar directe concurrenten. Voor haar bancaire klanten betekent dat dat zij op het web en met name bij mobiele toepassingen innovatief en wendbaar kunnen zijn. De tweede was het vinden van een nieuwe aandeelhouder. Voor het laatste kreeg zij akkoord van het Binckbestuur zelf op zoek te mogen gaan.

Aan het einde van een zorgvuldig keuze- en selectieproces waarin met een tiental bedrijven gesproken is, kwam Topicus in beeld. Beide bedrijven kennen een vergelijkbare cultuur van deskundigheid, ambitie, oplossingsgerichtheid en no-nonsense. In de diverse gesprekken die plaatsvonden werd duidelijk dat op het gebied van financiële dienstverlening Able en Topicus elkaar enorm veel kunnen aanvullen. Op het gebied van domeinkennis zit Topicus vooral aan de linkerkant van de balans met krediet en hypotheek software en Able aan de rechterkant met software voor vermogensopbouw. Able zal onderdeel worden van de Financiële divisie van Topicus. Samen wordt een schaalgrootte bereikt die het verantwoord maakt om ook internationale ambities op te pakken. Ook was er een duidelijke klik in de gesprekken. Inhoudelijk begrip en gedrevenheid van een collegabedrijf, dezelfde analyse van de markt en een wederzijds gevoel dat het droomscenario waarover jaren geleden alleen gesproken kon worden, uit zou kunnen komen.